Четвер, 18.04.2024, 09:57
Футбол Рожнятівщини
 
Меню сайту

Міні-чат

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 609

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
[ Тут були.. ]

Головна » 2013 » Вересень » 20 » Футбольні аферюги
15:13
Футбольні аферюги
Гонитва провідних футбольних інституцій світу за дотриманням "чистоти футболу" і так званого принципу fair play наразі викликає лише переважно скепсис у можливості його утвердження. Як свідчить історія, з того часу як народна забава з пасовиськ, пустирів, дворів перебралась на стадіони і претворилась в більш-менш зорганізований офіційний змагальний процес, всередині нього почалися різного роду махінації. Одна з таких футбольних афер сталася 70 років тому на західноукраїнських землях, а саме в Станіславівському Окрузі Футбольного Союзу Польщі.
В сезоні 1938/1939 року перед останньою грою першості коломийське "Покуття" від вильоту з кляси А могло врятувати тільки диво. Мало того,що коломиян від рятівного передостаннього місця відділяло двоє очок, так ще й потрібно було подолати від'ємну різницю м'ячів в 17 пунктів. Противником "Покуття" мав бути КС "Ріпне", який представляв невелике однойменне село на сучасній Рожнятівщині. Сільські футболісти на той час вже всі свої турнірні справи вирішили, ставши третім призером першості і залишивши позаду навіть команди Станіславова і Калуша.
А про те,що сталося далі і переросло в футбольний скандал, який отримав загальнодержавний резонанс, написало польське спеціалізоване видання "Przegląd Sportowy" ("Огляд спортивний") в своїй статті:
"Скандальна афера в Окрузі Станіславівському"
за 24 липня 1939 р.


"Як інформують з Станіславова, та остання зустріч на першість кляси А, яка опустила надвірнянську "Бистрицю" до кляси В, перетворилась на велику спортивну аферу. Влада Станіславівського ОЗПН ухвалила, що гра між КС Ріпне і Покуттям, яка закінчилася з рідкісним для таких матчів рахунком 18:1 на користь останніх, була договірною. Ріпне є колективом дуже сильним, що претендує на чемпіонський титул, і не можна помислити, аби він так з'ясував стосунки з клубом з останнього місця в табелі про ранги..."

В результаті розгляду цієї справи Дисциплінарний Комітет Станіславівського ОЗПН виніс ряд рішень. КС "Ріпне" на місяць заборонили брати участь в будь-яких матчах і оштрафували на 150 zl. Його президента Адамка дискваліфікували на 2 роки, а тренера команди Заяца пожиттєво. Крім того, капітану і воротарю ріпнян заборонено було виходити на поле протягом року, а решті гравців протягом 3 місяців. В "Покуття" покарання зазнав лише спортивний референт клубу Гольд, який з коломийського боку і вів перемовини про договірняк. Також місцеві футбольні власті затвердили рішення про перегравання матчу. Але, здається, він так і не був зіграний. Трохи більше, ніж через місяць почалася Друга світова війна, Західна Україна була приєднана до СССР, а місцеві гравці почали грати в инчих першостях, де без футбольного бруду не обходилось також.

джерело
Переглядів: 952 | Додав: lmb | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Block title
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Copyright MyCorp © 2024Створити безкоштовний сайт на uCoz