Субота, 20.04.2024, 03:59
Футбол Рожнятівщини
 
Меню сайту

Міні-чат

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 609

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
[ Тут були.. ]

Головна » 2014 » Лютий » 4 » ФК"Сваричів"Кузня футбольних талантів...
02:05
ФК"Сваричів"Кузня футбольних талантів...
Футбольний клуб "Сваричів"
Рік заснування команди: невідомий
Назви команди:Юність,Стріла(1965),
Комсомолець(1967),Радянська Україна(1980)
Сваричанка(1990) ЛіР-Буд(2008) ФК"Сваричів"(з 2010)
Домашній стадіон: «Юність» 150 місць
Досягнення команди: 
Чемпіон Району:1966,2008
                                   Срібний призер: 2009,2010(Область)
                                   Бронзовий призер:2007,2011(Область) 2012(Область)
                                   Володар Кубків: 1966,1995,2005,2006,2007(всі кубки)2008(Пролісок,Золота Осінь)2009(Золота                        Осінь),2012(Пролісок)
                                  Фіналіст Кубків:1988,2000,2009(КР) ,2011(Пролісок,КР)

Історична довідка: Сваричів – село Рожнятівського району Івано-Франківської області, розташоване над річкою Лімницею на відстані 4 км від районного центру. Загальна кількість його жителів на сьогодні становить понад 5 тисяч чоловік. Історія Сваричева сягає в далеку давнину. При в'їзді в село знаходиться пам'ятний знак: «Село Сваричів (1387-1987)», який був споруджений на честь його 600-річчя. Походження назви села краєзнавці пов'язують із старовинним ім'ям Сварич, яке є усіченою і похідною формою від імені Сваромир. За свідченням літописців, 1254 року князь Данило Галицький разом із братом своїм князем Васильком та синами своїми Львом, Романом і Сваромиром розгромили багатотисячну орду татарського намісника хана Куремси саме у тому місці, де згодом було засновано село Сваричів.
Село має багаті спортивні традиції.Повернемося до  далекого 1965 року виступала в чемпіонаті Рожнятівського району.В тому чемпіонаті  шість команд брало участь серед яких і команда Стріла(Сваричів).Яка 7 серпня 1965 року в с.Рівня зіграли матч 3-3.Успішний цей рік  не назвеш. По ходу чемпіонату вони займали  четверте місце.Зігравши також 3-3 з перемігши Петранку 4-3.
1966 рік  для команди з Сваричева  був досить успішним.Вони  стали найсильнішою командою району а також виграли кубок Товариства»Колгоспник» який стартував у жовтні того року.У фіналі зустрічалися з командою Н.Струтин і перемогли з рахунком 1-0 завдяки влучному удару Андрія Марчука.
1967 році в Сваричеві на кубок області імені" Кубок Поповича" успішно виступала друга команда "Юність"В себе в дома вони приймали голинських спортсменів і перемогли 1-0 .Гол забив Ярослав Сеничак.Зіграли в нічію в Студінці.Особливої уваги заслужив воротар Роман Трегер.В той же час інша команда Стріла в товариському матчі  зіграла досить цікавий матч в с.Дуба  виграючи по ходу зустрічі 2-0 не зуміла втримати перевагу і в підсумку поступилася 2-3.Пізніше в іншому  такому матчі в с.Ясеновець грає проти місцевої команди і забиває 16 мячів у їх ворота.Таким чином добре підготувавшись до  чемпіонату .В чемпіонаті 67 року  виявило брати участь аж 12 команд серед них дві команди  з Сваричева Юність і новостворену "Комсомолець"
В першому турі 
Юність-Креховичі 8-0 у другому турі грали між собою.Після цього матчу який закінчився скандалом,Юність припинила  участь в чемпіонаті.
Найкращою в цьому чемпіонаті була команда Дуби вона й очолювала турнірну таблицю з 10 очками,другими і третіми були Комсомолець(Сваричів ) і Н.Струтин відповідно. В підсумку набравши 15 очків в чемпіонаті  Комсомолець був третім.
У цьому році відбувся Кубок Пролісок,який тривав декілька турів.в першому турі Сваричів переміг Вербівку 10-0. в другому:Креховичі-4:1.
(Наступні роки з 1968 і по 1984  щодо команди Сваричів  на даний час інформації немає-прим.авт.)
Так як подає І.Грицків«Нові Горизонти» 14 квітня 1984 що багато команд в сезоні 1983 небрало участь  серед них згадується і команда "Радянська Україна".Яка в сезоні 1984 року  виявила бажання брати участь в чемпіонаті. Але бажання так і залишилися лиш бажанням.Як  описує в своєму матеріалі в  газеті "Нові Горизонті"-Ігор Русаль(Маловтішний старт) Що  команда колгоспу Радянська Україна не зявилася на дві перші зустрічі через що була виключенв зі змагань.
Такий занепад футболу в Сваричеві за останні роки,який був і  цьому селі змусив місцевого жителя І.Мацевка вилити свій біль про "Футбол в Сваричеві" в місцевій газеті в червні 1985  під назвою"Стадіон для гусей"
Давно минули ті часи, коли славилася футбольна команда Сваричева. «Стріла», «Метеор», «Колос»— під такими назвами виступала вона. Сільські футболісти були грозою не тільки для команд району,а й навіть імениті — обласні «Кооператор»,«Електрон» частенько програвали сваричівцям. Програвали, бо кістяк колективу складався з таких хлопців як Богдан Гумінський, три Степани —Рибчак, Марчук, Сороцький та інші, які вміли робити, як кажуть, погоду навіть в непогоду.
Мабуть пам'ятають ветерани, з яким азартом, виходили вони на поле, скажімо, в Перегінському, де проходив один з фінальних поєдинків.  Незважаючи на проливний дощ, забивали голи. Не забудуть і цікавий випадок, який стався в Бурштині. Тут кращий центрфорвард команди Петро Волощук, пробивши з метрів ЗО по воротах, потрапив у перекладину й м'ячем перебив її
Чого не   було   колись. Доводиться тільки згадувати, бо в Сваричеві тепер масова  спортивна   робота занедбана, немає методиста з спорту. Навіть стадіон нині має   жалюгідний вигляд, став   місцем для «гусячих команд». Через футбольне поле   тягають по зеленій траві колоди на колгоспну пилораму, вивозять гній. Воно не обгороджене, ні лавок для глядачів, ні волейбольного майданчика. Футбольні ворота такі, як оце на знімку. Недавно хтось з дітлахів все ж прибив повислу перекладину.
Словом, немає господа¬ря сільський стадіон.
То ж доводиться дивуватися. Чи перевелися в Сваричеві любителі спорту? Чи нікому взятися тут за організацію важливої, потрібної справи на селі, особливо тепер, коли до спорту і фізкультури треба залучати якнайбільше населення. Дехто з них, можливо, менше заглядав би й в чарку...
В 1986 році в чемпіонаті  району Сваричівської команди  знову немає проте як інформує в районних ЗМІ від 26.08.1986 р-Ковальчук Ярослав,що в розиграші кубка району взяло участь 12 команд до фіналу  який відбувся на райцентрівському стадіоні колос  ввійшли і Сваричів,який поступився в 1/2  в серії пенальті команді Дуба.
1987 році на  шпальтах газети Нові Горизонти футбольну громадкість інформує деректор ДЮСШ Ковальчук Степан.Адже його вихованці(1973-74 року народження) здобули фінальну путівку  на кубок області.Серед цієї команди він відзначає вихованця Сваричева -Юрія Русаля.Пізніше в кінці вересня фідбулася фінальна першість  області по футболу і наш район представляли Сваричівські футболісти.В півфіналі вони перемогли  команду Кобаки(Косівський район) 3-2 а у фіналі поступилися Ценяві(Коломийський) 1-3.
Також вже в жовтні  проходила  шкільна спартикіада в якій брали участь сваричівські школярі. В півфіналі вони перемогли  перегінських ровесників.А у фіналі  програли своїм сусідам брошнівчанам 2-3.
В 1988 році  знову  не має в чемпіонаті району команди і лиш в кубку приуроченому до дня фізкультурника  місцева команда бере участь.В півфіналі перемагають команду Зоря(Берлоги) 4-1 і виходять у фінал  де грали  з Колос(Цінева)(як завершився цей матч невідомо...)В жовтні 1988 року відбувся турнір  приурочений  601 річниці заснування Сваричева. в якому взяли участь вихованці спортивних шкіл області.Турнір проходив  також і в Рожнятові і тривав три дня.
У фінальній зустрічі право називатися перемож¬цями турніру виборювали рожнятівські та сваричівські юні футболісти, що навчаються у спортивних школах райцентру і Сваричева. Основний час зустрічі не виявив сильнішого; рахунок — 2:2. Не змінився він і в час додатковий. Своє слово ма¬ли сказати пенальті.
Тут чи не все залежало від вправності голкіперів. Воротар сваричівської команди Василь Данилюк зробив більш ніж , можливе аби не пропустити м'яч у ворота. Однак досвідчений тренер Рожнятівської ДЮСШ Петро Андрусів відмінно підготував своїх вихованців, які й здобули перемогу з рахунком 6:5.(І.Бесага деректор ДЮСШ.15.10.1988)
В 1989 році  сваричівські ветерани футболу  взяли участь в турнірі  святкування 25 річчя команди"Чечва"В півфіналі 2-0 перемогли  рожнятівців а у фіналі поступилися нижньострутинцям 0-1.Також команда Сваричева бере участь в кубку області 89  де в першому матчі перемагає  команду Тюдів(Косівщина) 5-1.Юнаки  ссваричівські  стали першими на шкільній  спартакиаді у фіналі перемігши рожнятівців.
1991 році в Сваричеві команда "Колос" після шести турів займає 5 місце. Проте  дограти чемпіонат до кінця не змогли.Разом з командами Прикарпання(Князівське) і "Ракетнк"(Ясеновець) припиняють свою боротьбу.
В 1992 році взагалі не заявляються на участь.Про що свідчить газета Нові Горизонти за 1992 рік.Нічого не згадується  про сваричіську команду і в 1993 році.
В 1994 році Сваричів дебютує в чемпіонаті області в групі В(третій дивизіон).Це був останній рік, коли обласні змагання з футболу проводились за схемою осінь-весна. В той час команда носила назву "Сваричанка"22 жовтня  у восьмому турі чемпіонату вони приймали  команду "Галичина",(Підгайчики,Коломийщина) і перемогли 1-0 завдяки голу Мельника Зиновія на 84 хвилині матчу  з передачі Юрія Прокопіва.В першому таймі на 23 хвилині Василь Рибчак не забив пенальті(штанга)
Команда не змогла тоді дограти до кінця сезону: через інцидент з побиттям судді на сваричівському стадіоні її було знято зі змагань.
Також цього року  команда Сваричанка  взяла участь в розиграших районних кубків.Так у кубку "Пролісок" у фіналі перемогла "Січ"(Іванівка) 2-0 Переможні голи забили: Василь Рибчак та Юроій Буханець. А кубку "Золота осінь" Чечву-2:1.
В 1995 році знову виграє весняний кубок в команди Дуба 3-2.Також команда Сваричанка в березні того року перемгла в  міні-футбольному турнірі.В чемпіонаті  району участі не брала.
1997 році Сваричів  бере участь в кубку Району згідно жеребкування вони приймають команду Брошнів.Також в кубку "Золота осінь"Сваричівським футболістам волею жеребу приходиться грати в Ціневі з командами Сл.Рівнянська,Дуба,,Цінева,Ясень,Князівське, Ріпне,КаміньКреховичі,Брошнів.З цієї зони  Сваричів  незміг перемогти.Переможцем стали цінівські футболісти.
В 1998 році команда заявляється під  назвою Сваричів чемпіонат району стартує аж!5 липня.Команди розділені по зонах.Сваричів попав до Зони"Північ" разом з:Чечва,Нива(Брошнів),Грабів,Лопянка,Підгір"я(Рожнятів),Веста(В.Стутин),і Беркут(Спас).Проте так і не взяли участі у змаганнях.В кубку району не змогли вийти з групи"Е"-Брошнів,Брошнів-Осада,Креховичі.В той же час сваричівські школярі  здобули право брати участь у фіналі кубку України.Перед тим перемігши  своїх ровесників з Тернополя 1-0,та Снятина 2-1.Зігравши 2-2 з Буковинцями і поступившись 0-1 Закарпатцям.
1999  команда Сваричанка  бере участь в кубку району.ЇЇ суперником  є команда з Петранки..
2000 році у фіналі кубка району  програють у серії післяматчевих пенальті командаі з Перегінського.
Починаючи з 2001 по 2005 роки знову ніякої згадки про команду.
В 2005 команда с. Сваричева, яка носила назву «ЛІР-БУД» за брендом головного спонсора – місцевого підприємства по випуску меблів, відновила виступи в обласному чемпіонаті, проте змагались тоді сваричівці в другій лізі без особлиивого успіху. На старті сезону виграли  районний кубок "Пролісок"
2006 рік команда бере участь в чемпіонаті району за підсумками якого займає 4 місце.А також виграє кубок району.
З цього часу  починаються відроджуватися добрі старі традиції сваричівського футболу  про які згадував в 1985 році Мацевко.Команда Лір-Буд(Сваричів) в 2007 році завойовує бронзові нагороди чемпіонату.Виграє всі кубки району:Пролісок(Цінева 2-0)Супер кубок(Брошнів 2-2 п.5-4)Золота Осінь(Берлоги 3-0)
2008 рік стає продовженням року минулого,проте цього року  вони здобувають  золоті нагороди чемпіонату виграють також кубок району а також у фіналі золотої осені перемагають ФК"Перегінське" 2-0.Після  того як  здобули звання чемпіона команда «ЛІР-БУД» знову з'являється на обласній арені в Кубку чемпіонів міст і районів Івано-Франківщини.В кубку чемпіонів дойшли до 1/2 фіналу де поступилися  команді Луквиця(Ст.Лисець) 2-1 і 0-1.

2009 рік був дещо важчим  для команди,яка вела боротьбу  з принциповим суперником ФК"Перегінське" Поступившись їм золотими медалями задовільнившись сріблом а також прграли в кубку в серії пенальті 5:3 основний час 1-1.Сильнішими за Перегінське  лиш стали у фіналі  золотої осені перемігши 2-1.

Після цього сезону вирішили стартувати в першості області в другій лізі з сезону 2010.З цього року команда змінила назву на ФК «Сваричів» і виступає в другій лізі обласного чемпіонату. В цьому сезоні сваричівці добились свого найвищого успіху, здобувши малі срібні нагороди чемпіонату області. Але правом на підвищення в класі команда не скористалася. Успішним був шлях ФК «Сваричів» і в розіграші Кубка області-2010: команда дійшла до 1/4 фіналу, де за сумою двох ігор (2:2 і 1:3) поступилась «Карпатам» з Печеніжина.
Паралельно сваричівські футболісти  беруть участь в  кубкових змаганнях,які проводить районна федерація.Так вони зіграли у фіналах в усіх кубків.Пролісок-Лімниця(П) 1-0,Кубок Району Перегінське ,Золота Осінь ФК"Небилів" 2-4.
І в сезоні 2011 року ФК «Сваричів» теж перебуває в верхній частині турнірної таблиці. За підсумками 2011 року команда  займає  третє місце в першості.Юнацький склад  розташовується на п"ятій сходинці турнірної таблиці.Також в списку кращих бомбардирів першості  є  два  гравці Сваричква:Христонько Володимир 17 (третє місце) і Локатир Олег(11. 4 місце) В цьому сезоні команда  провела  ряд вдалих матчів це зокрема  найгучніші перемоги 11-0 від ФК"Калуш" 25.05 та 9-1 від Дністер-Рітас 09.10.2011. В кубку області в другому турі (перший згідно жеребу пропускали) зігравши  1-1 з Нафтовиком(Долина) в серії пенальті  програли 3-5 і вибули з боротьби.
  І одночасно граючи в  першості області в селі появляється друга команда яка  згідно рішення районної федерації розпочинає свої змагання у вищій районній лізі.З а підсумками сезону займають 6 місце.А також грають у фіналах Пролісок та Кубка Району в обидвох випадках невдало поступаючись Петранці в серії пенальті 2-3 і Ціневі 1-3.

2012 рік також провели успішно посіли  знову третю сходинку турнірної таблиці.Команду того сезону покинув  Локатир Олег який  став бронзовим призером в гонці бомбардирів  вжке виступаючи  за Карпати(Кути) 11 м"ячів.Якщо в  сезоні 2011  поразок команда зазнала лише 4 то в цьому  їх було  7  і незважаючи на все  9 матчів перемогли.Притому залишившись єдиною командою в першості ,що в графі нічія було нуль.Невдало стартувавши  зуміли підтверити своє реноме.Юнаки зіграли більш успішніше занявши друге місце.В кубку області  сваричівці в домашньому  поєдинку при підтримці  400 вболівальників поступилися команді ФК"Калуш"1-3.
В той час коли перша команда  успішно виступає в першості області а в чемпіонаті району  друга команда села  чергує перемоги з поразками  вболівальники віддають перевагу  першій команді  нехтуючи  командою чемпіонату.Нікому непотрібна команда  всерівно  на простому ентузіазмі  гравців  продовжує боротьбу.Доходить до фіналу кубку Пролісок де в серії пенальті  виграє в команди Чечва 7-6
В чемпіонаті  займає 8 місце за підсумками сезону.

2013 рік наступає для обок  сваричівських команд  дуже визначальний.Хороша команда бронзовий призер першості ,в якій підобрані вправні гравці,незнає  чи стартує вона в змагання в області.Адже потрібні кошти.До останнього  всі надіялися що ж все таки кошти найдуться.Проте як не банально нікому було до команди,фінансів не було  тому команда припинила своє існування.По районі  почали прогнозувати долю футболістів .всі вважали,що вони продовжать виступи в  другій команді села,як не всі  то переважна більшість.Ставки пішли на те  що  команда ФК"Сваричів" реальний претендент на переможу в  чемпіонаті району по футболу.Але сталося не так як всі  гадали.Футболісти "розбіглися"по різних командах як  районного чемпіонату так і  обласного.Так ряди Цінівського Колосу поповнили: Дорош Артур,Фітяк Володимир,Федишин Ігор.До Горганів(Рожнятів) пішли Волощук Володимир,Жмуркевич Андрій.До ФК"Медухи"-Ліпатов Михайло,Зеленчук Михайло,в Карпати(Кути)-Локатир Святослав та інші.А в місцевій команді залишилися лише спражні патріоти,які на своїх плечах тягнули  тягар відповідальності і те щоб в селі команда  була..Завдяки  цим хлопцям команда ФК"Сваричів" посіла  5 сходинку.Кращим бомбардиром команди ФК"Сваричів" став Марчук Степан забивши 24 мячі з 52 командних став бронзовим призером гонки бомбардирів чемпіонату. Його хотіли бачити в своїх складах ряд інших команд району.Проте  він залишився в рідній команді.Цей сезон  був одним із найважчих в історії сучасного сваричівського футболу.Був такий час за словами  граючого тренера Тренчука Романа,що ледве  "незбирували" 11 гравців і подекілька матчів  грали  без замін.В кубкових матчах в яких проводились в районі особливих здобутків в 2013 сваричівські футболісти не досягли.

Отож що чекає команду в цьому році?Яка її  буде доля?Чи появляться молоді таланти якими славилася Сваричівська ДЮСШ?Чи заграють вони за  рідну команду?Чи знову "розбіжаться" хто куди?На всі ці відповіді дасть початок сезону.Надіємося що  хтось таки зверне увагу на місцеву команду  і підтримає її в нелегкі часи.



Переглядів: 2159 | Додав: lmb | Рейтинг: 4.2/4
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Block title
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728

Copyright MyCorp © 2024Створити безкоштовний сайт на uCoz